Koronavírus: Brazília zaznamenala 16.409 nových prípadov nákazy koronavírusom

01.06.2020 Celý región

Rio de Janeiro 1. júna (TASR) - Brazília v nedeľu zaznamenala 16.409 nových prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2, čím sa celkový počet vyšplhal na 514.849. Uvádzajú to najnovšie oficiálne štatistiky, píše agentúra TASS.

Brazília je krajinou s druhým najvyšším počtom nakazených na svete; prvé sú Spojené štáty s vyše 1,8 miliónom infikovaných.

Počet obetí koronavírusovej pandémie v najväčšej latinskoamerickej krajne za uplynulých 24 hodín vzrástol o 480 na 29.314. Vyliečilo sa viac ako 206.500 pacientov, uviedlo brazílske ministerstvo zdravotníctva.

Údaje zo soboty uvádzajú až 33.274 nových infikovaných, čo je najviac od začiatku vypuknutia epidémie.

Ohniskom nákazy v Brazílii ostáva štát Sao Paulo - vrátane rovnomennej 21-miliónovej metropoly. Štát potvrdil celkom 110.000 infikovaných a 7600 obetí.

Ďalšie ohniská úrady potvrdili v štátoch Rio de Janeiro (53.300 prípadov), Ceará (48.500) a Pernambuco (34 600).

Brazílsky prezident Jair Bolsonaro, odporca epidemiologických opatrení, sa v nedeľu stretol s davom svojich podporovateľov - a ešte k tomu aj bez rúška na tvári -, čím opäť porušil odporúčania Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO), píše agentúra AFP.
 
 

Nemecko zaznamenalo 333 nových prípadov nákazy koronavírusom

Berlín 1. júna (TASR) - Nemecké zdravotnícke úrady v pondelok ráno oznámili, že v predchádzajúci deň bolo zaznamenaných 333 nových prípadov nákazy koronavírusom.

Celkový počet nakazených v Nemecku od začiatku pandémie je tak 181.815, uviedol nemecký úrad pre infekčné choroby - Inštitút Roberta Kocha (RKI), píše tlačová agentúra DPA.

Počet úmrtí stúpol za posledných 24 hodín o 11; celkový počet úmrtí je 8.511.

Vyliečilo sa ďalších 600 pacientov, celkovo vírus prekonalo 165.900 pacientov, dodal RKI.

Upozornil, že denné údajne budú možno po kontrole poopravené.

Nemecká kancelárka Angela Merkelová v sobotu 30. mája vyhlásila, že krajina "zložila" skúšky z koronavírusu, ale doplnila, že všetkých ešte čaká tvrdá práca.

Hoci Nemecko zaznamenalo veľa nakazených novým koronavírusom SARS-CoV-2, počet úmrtí na ochorenie COVID-19 spôsobené týmto vírusom zostal pomerne nízky.

Počet nových prípadov nákazy dramaticky klesol po tom, čo Nemecko v marci zaviedlo sériu celoštátnych obmedzení. Mnohé z týchto opatrení postupne vlády 16 jednotlivých spolkových krajín zrušili.

Takzvané reprodukčné číslo nového koronavírusu (R0), ktoré meria jeho schopnosť šíriť sa, bolo v sobotu 1,04. To znamená, že nakazená osoba rozšíri koronavírus na približne ďalšieho jedného človeka.

Od polovice mája meria Inštitút Roberta Kocha aj sedemdňovú reprodukčnú hodnotu, ktorá menej kolíše. Toto číslo bolo v nedeľu 0,90.
 
 

V brazílskom klube Vazco da Gama odhalili 16 prípadov COVID-19

Rio de Janeiro 1. júna (TASR) - Šestnásť futbalistov brazílskeho klubu Vasco da Gama malo pozitívny test na nový koronavírus. Odhalilo to testovanie pred obnovením tréningov, celkovo odobrali 43 vzoriek. Traja hráči sa už zotavili, informoval portál nationalpost.com.

"Výsledky dokazujú, že robíme dobrú prácu a identifikujeme chorých hráčov čo najrýchlejšie, to nám umožňuje zastaviť šírenie nákazy," uviedol klub stanovisku.

V Brazílii evidovali v pondelok ráno SELČ takmer 515-tisíc prípadov ochorenia COVID-19 a 29.341 úmrtí. Tamojšie futbalové ligy prerušili v polovici marca. V štáte Rio de Janeiro umožnili od pondelka individuálne bezkontaktné tréningy.
 
 

V Maďarsku počet nakazených stúpol o 15 na 3892

Budapešť 1. júna (TASR) - V Maďarsku za uplynulých 24 hodín zomrel na ochorenie COVID-19 jeden starší pacient trpiaci chronickými chorobami, čím počet obetí dosiahol 527.

Počet nakazených novým druhom koronavírusu stúpol o 15 na 3892, vyplýva z údajov krízového štábu, ktoré zverejnili v pondelok na stránke koronavirus.gov.hu.

Z ochorenia sa zotavilo už 2156 osôb. Aktuálne je nakazených 1209 ľudí. Hospitalizovaných je 417, z nich 25 je napojených na umelú pľúcnu ventiláciu.

Medzi infikovanými bolo doposiaľ 576 zdravotníckych pracovníkov, čo je 14,8 percenta všetkých nakazených. Z nich sú v súčasnosti štyria v nemocničnom ošetrení; väčšina infikovaných zdravotníkov sa už vyliečila.
 
 
 

Počet prípadov koronavírusu presiahol v Latinskej Amerike milión

Brazília 1. júna (TASR) - Potvrdené prípady nákazy novým koronavírusom v Latinskej Amerike prekonali hranicu jedného milióna. Informovala o tom v pondelok tlačová agentúra AFP.

Británia a Rusko začali v pondelok uvoľňovať obmedzenia pohybu ľudí aj napriek tomu, že pandémiu nedostali na svojich územiach pod kontrolu.

Obmedzenia začali uvoľňovať vlády po celom svete, hoci počet prípadov infekcie presiahol 6,1 milióna a počet úmrtí prekročil 371.000.

Brazília má vyše pol milióna známych infekcií, čo je druhý najvyšší počet na svete. Prezident Jair Bolsonaro, odporca prísnych obmedzení, v nedeľu znovu odmietol odporúčania na spoločenský odstup.

Tento krajne pravicový líder sa bez ochranného rúška na tvári stretol so skupinou svojich podporovateľov, stojacich tesne vedľa seba, v hlavnom meste Brazília. Dav skandoval "Výmysel! Výmysel! Výmysel!" Odrážal tak prezidentov názor, že koronavírus nepredstavuje hrozbu.

Bolsonaro je dôrazným odporcom obmedzení v živote spoločnosti ako nástroja na zastavenie šírenia koronavírusu a vyhlasuje, že obmedzenia sú nepotrebné a škodlivé pre ekonomiku. Za to si vyslúžil silnú kritiku od znepokojených štátnych úradov a rozhnevaných občanov.

Napriek prezidentovmu spochybňovaniu rizík koronavírusu sa tento patogén mohutne šíri krajinou a aj v ďalších častiach Latinskej Ameriky - situácia sa zhoršuje tiež v Čile, Bolívii a Peru.

Kým Južná Amerika a oblasti Afriky aj Ázie ešte len začínajú pociťovať plnú silu pandémie, ťažko skúšané európske krajiny začínajú opatrne zmierňovať prísne obmedzenia a snažia sa vrátiť k určitému stupňu normálneho života.

Odborníci však upozorňujú, že príliš rýchle uvoľňovanie opatrení môže vyvolať katastrofu, keďže ešte nie je vyvinutá očkovacia látka ani liek na ochorenie COVID-19 spôsobované koronavírusom.

V Británii, kde sa v pondelok čiastočne znovu otvorili školy, niektorí vysokopostavení vládni poradcovia varujú, že uvoľňovanie prebieha príliš rýchlo. "Šírenie ochorenia COVID-19 je priveľmi rýchle na to, aby sa rušili prísne obmedzenia v Anglicku," napísal na Twitteri Jeremy Farrar, člen vládnej poradnej vedeckej skupiny pre núdzové situácie.

Tvrdo zasiahnuté Rusko, ktoré v posledných týždňoch zažilo explóziu nákazy, tiež v pondelok znovu otvára nákupné centrá a parky - aj napriek vysokému počtu prípadov.
 
 
 

Rusko potvrdilo 9035 nových prípadov nákazy koronavírusom

Moskva 1. júna (TASR) - Rusko potvrdilo v pondelok 9035 nových prípadov nákazy koronavírusom za uplynulých 24 hodín. Celkový počet infikovaných sa zvýšil na 414.878. Informovala o tom agentúra TASS s odvolaním sa na ruské krízové centrum.

Počet obetí koronavírusovej pandémie v Rusku vzrástol o 162 na celkový počet 4855. Z nových úmrtí 76 zomrelo v Moskve, 24 v Moskovskej oblasti a 25 v Dagestane.

Denný prírastok počtu nakazených už druhý deň po sebe prekročil 9000. V porovnaní s nedeľou je počet novonakazených vyšší o 2,3 percenta.

Takzvané reprodukčné číslo nového koronavírusu (R0), ktoré meria jeho schopnosť šíriť sa, dosiahlo 1,03, čím sa v porovnaní s nedeľou zvýšilo o 0,03. R0 je tak najvyššie od 13. mája.

Z choroby COVID-19, ktorú spôsobuje koronavírus SARS-CoV-2, sa v Rusku vyliečilo celkom 175.277 pacientov, čo predstavuje 42,25 percenta z celkového počtu infikovaných.
 
 

V Iráne zaznamenali za deň takmer 3000 nových prípadov koronavírusu

Teherán 1. júna (TASR) - Irán v pondelok oznámil takmer 3000 nových prípadov nákazy koronavírusom, čo je najvyšší denný prírastok za posledné dva mesiace. Irán zároveň varoval pred ďalším "nebezpečným vrcholom" tejto najsmrtiacejšej nákazy, aká postihla Blízky východ. Informácie priniesla tlačová agentúra AFP.

"Ľudia si myslia, že je už po koronavíruse... niektorí predstavitelia sú tiež presvedčení, že všetko" sa vrátilo do normálu, uviedol minister zdravotníctva Saíd Namakí.

"Koronavírus nielenže sa ani zďaleka neskončil, ale kedykoľvek môžeme zažiť (ďalší) nebezpečný vrchol," dodal minister v televíznom interview.

Hovorca ministerstva oznámil, že za posledných 24 hodín zaznamenali v krajine 2979 nových prípadov nákazy a celkovo ich je 154.445.

Dodal, že koronavírus si vyžiadal ďalších 81 ľudských životov, čo je o 18 viac oproti nedeli, a celkový počet mŕtvych tak stúpol na 7878.

Podľa Namakího v súčasnosti bojujú s prívalom infekcií provincie Sístán, Balúčistán, Kermánšáh a Hormozgán.

Uviedol tiež, že polovicu mŕtvych v Iráne za posledný deň zaznamenali v troch provinciách, ale nemenoval ich.

"Ak toto bude pokračovať, úmrtia znovu dosiahnu trojciferné čísla," upozornil.

Infekcie majú stúpajúcu krivku v Iráne od 2. mája - vtedy dosiahli takmer dvojmesačné minimum.

Odborníci doma aj v zahraničí vyjadrili pochybnosti nad iránskymi oficiálnymi údajmi a tvrdia, že skutočný počet obetí môže byť oveľa vyšší.

Predstavitelia zdravotníctva opakovane s obavami poukazovali na provinciu Chúzistán na juhozápadnej iránskej hranici s Irakom.

Chúzistán je naďalej "červenou" zónou, čo je najvyšší stupeň farebnej škály nebezpečenstva, a je jedinou provinciou, kde vláda znovu zaviedla karanténu.

"Prosili sme ľudí, aby neusporadúvali svadby či pohreby, ale nepočúvali nás, predovšetkým v Chúzistáne," dodal minister Namakí.
 
 
 

Koronavírus usmrtil vo svete už vyše 372.000 ľudí

Paríž 1. júna (TASR) - Nový koronavírus usmrtil vo svete od decembra, keď sa prvýkrát objavil v Číne, už najmenej 372.047 ľudí. V pondelok o tom informovala tlačová agentúra AFP, ktorá vo svojom výpočte využila oficiálne údaje zhromaždené do 13.00 h SELČ.

V 196 krajinách a teritóriách sveta zaznamenali celkovo už najmenej 6.182.860 prípadov nákazy novým koronavírusom. Z nich minimálne 2.574.100 je už pokladaných za vyliečených.

Údaje získané agentúrou AFP od úradov jednotlivých štátov a od Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) zrejme odrážajú len časť skutočného počtu infekcií.

Mnohé krajiny testujú len ľudí s príznakmi alebo len najvážnejšie prípady.

Spojené štáty sú najhoršie postihnutou krajinou so 104.383 úmrtiami z 1.790.191 prípadov nákazy. Najmenej 444.758 ľudí je už vyhlásených za vyliečených.

Po USA sú najhoršie zasiahnutými krajinami Británia s 38.489 mŕtvymi spomedzi 274.762 infikovaných, Taliansko s 33.415 úmrtiami z 233.019 nakazených, Brazília s 29.314 mŕtvymi a 514.849 infikovanými a potom Francúzsko s 28.802 obeťami na životoch a 188.882 nakazenými.

Čína - bez Hongkongu a Macaa - má zatiaľ 4.634 mŕtvych a 83.017 infikovaných. Z ochorenia COVID-19 spôsobovaného novým koronavírusom sa tam vyliečilo 78.307 ľudí.

Európa celkovo zaznamenala 178.294 úmrtí z 2.161.645 prípadov nákazy, USA a Kanada majú 111.731 mŕtvych z 1.881.118 infikovaných, Latinská Amerika a Karibik uviedli 51.561 mŕtvych spomedzi 1.022.471 nakazených. Ázia hlásila 16.539 obetí na životoch z 554.648 infikovaných, Blízky východ má 9.569 mŕtvych zo 407.336 prípadov nákazy, Afrika 4.221 obetí na životoch zo 147.068 nakazených a Oceánia 132 úmrtí z 8.574 prípadov infekcie.
 
 
 

WHO: Pandémia spôsobila zhoršenie starostlivosti o iných pacientov

Ženeva 1. júna (TASR) - Pandémia nového koronavírusu spôsobila, že zdravotná starostlivosť poskytovaná pacientom s inými ochoreniami než s COVID-19 sa na celom svete značne zhoršila. Vyplýva to z májového prieskumu Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO), ktorý sa uskutočnil v 155 krajinách, píše spravodajská stanica ORF.

"Krajiny musia nájsť inovatívne riešenia, aby aj počas boja proti (ochoreniu) COVID-19 zachovali dôležité zdravotné služby aj pre choroby, ktoré nie sú infekčné," povedal v pondelok šéf WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Prieskum ukázal, že až 31 percent krajín sveta muselo obmedziť alebo celkom prerušiť poskytovanie starostlivosti pacientom s akútnymi problémami krvného obehu. Obmedzenia starostlivosti o pacientov s rakovinou uviedlo 42 percent krajín, zníženie kvality starostlivosti o pacientov s cukrovkou nastalo v 49 percentách štátov sveta.

Viac ako polovica krajín nedokázala zabezpečiť adekvátnu starostlivosť pre ľudí s vysokým krvným tlakom. Rehabilitácie boli dočasne prerušené v 63 percentách krajín. Pandémia COVID-19 a s ňou spojené obmedzenia zasiahli aj preventívne programy, ako napríklad kontroly na diagnostiku rakoviny prsníka.

K zníženiu kvality v zdravotníctve došlo vo zvýšenej miere v krajinách s nízkymi príjmami

Vo väčšine prípadov boli termíny vyšetrení pacientov rušené preto, že personál nemocníc bol povolaný ošetrovať ľudí nakazených koronavírusom SARS-CoV-2. Ďalším dôvodom bolo aj to, že ľudia sa na vyšetrenie nemohli dostaviť v dôsledku obmedzení pohybu.

Na neinfekčné choroby zomrie podľa odhadov WHO každoročne 41 miliónov ľudí, čo je 71 percent všetkých úmrtí na celom svete.
 
 

Španielsko za posledných 24 hodín nehlásilo žiadne úmrtie na COVID-19

Madrid 1. júna (TASR) - Španielsko za posledných 24 hodín nezaznamenalo žiadne úmrtie súvisiace s novým koronavírusom, informovala v pondelok agentúra AP. Nulový počet obetí v krajine naposledy zaznamenali začiatkom marca.

Koordinátor ministerstva zdravotníctva pre boj s koronavírusom Fernando Simón vývoj v súvislosti s nákazou označil za "veľmi, veľmi povzbudivý". Španielsko za posledných 24 hodín zaznamenalo len 71 nových prípadov nákazy.

Španielsko je v súvislosti s pandémiou koronavírusu SARS-CoV-2 jednou z najviac postihnutých krajín na svete. Prvé dve úmrtia tu zaznamenali 3. marca. Najvyšší denný nárast obetí hlásili 2. apríla, keď zomrelo 950 ľudí.

Celkovo si ochorenie COVID-19 v Španielsku vyžiadalo 27.127 obetí na životoch. Celkový počet nakazených dosiahol 286.509.
 
 

Británia hlási najnižší denný prírastok úmrtí od marca

Londýn 1. júna (TASR) - Británia v pondelok hlásila 111 nových úmrtí na ochorenie COVID-19, ktoré spôsobuje nový koronavírus. Ide o vôbec najnižší denný nárast od 23. marca, keď Spojené kráľovstvo pristúpilo ku karanténnym opatreniam, informuje agentúra AFP.

Nárast v počte obetí síce býva po víkende štandardne nižší, minister zdravotníctva Matt Hancock ale na tlačovej konferencii povedal, že v rámci boja s koronavírusom ide o znak "výrazného pokroku", píše AFP.

Uviedol tiež, že okrem 111 nových úmrtí pribudlo za ostatných 24 hodín aj 1570 ďalších prípadov nákazy koronavírusom, čo je najmenej od 25. marca.

K oznámeniu týchto údajov došlo v deň, keď sa v Anglicku uvoľnili niektoré obmedzenia. Do tamojších základných škôl sa mohli vrátiť najmladší žiaci a otvorili sa tiež trhoviská pod holým nebom i predajne áut.

Británia zaznamenala celkovo 39.045 úmrtí na COVID-19 a v tomto smere ostáva aj naďalej druhou najviac zasiahnutou krajinou na svete; predstihujú ju len USA. V Spojenom kráľovstve dosiaľ celkovo zaznamenali okolo 275.000 prípadov nákazy.

Britská vláda trvá na postupnom uvoľňovaní karanténnych opatrení, zatiaľ čo kritici sa obávajú, že to povedie k druhej vlne epidémie v krajine.
 
 
 
 

Vyberte región